Organizatiile caritabile au inceput sa treaca pe planul second publicarea rapoartelor anuale in favoarea altor forme de comunicare cu piata.
Specialistii prezenti anul acesta la conferinta anuala organizata de Charity Finance Group au sfatuit organizatiile caritabile prezente la eveniment ca mai degraba sa posteze pe Twitter impactul proiectelor lor decat sa editeze rapoarte in care sa includa informatii despre acest subiect. Joe Saxton, co-fondatorul firmei de consultant nfpSynergy, afirma ca in loc ca organizatiile caritabile sa faca prezentari “plictisitoare” despre realizarile avute de-a lungul timpului, mai bine opteaza pentru variante mai putin formale de comunicare a impactului proiectelor lor. De altfel, afirmatia vine si in sprijinul tendintei manifestate la nivel international in ultimii ani, potrivit careia o serie de organizatii caritabile internationale au inceput sa nu mai redacteze rapoarte de activitate privind impactul proiectelor lor. In schimb, au optat pentru experimentarea diferitelor instrumente media pentru comunicarea rezultatelor lor.
De exemplu, Calgary Zoo din Canada si-a publicat raportul anual pe 2012 pe Instagram. La randul sau, Cardboard Citizens, organizatie care sprijina persoanele fara locuinta prin actiuni teatrale si de arta si-a publicat raportul anual 2010/2011 pe o serie de vederi tiparite pe ambele parti. Jude Habib, creative director la firma de consultanta Sound Delivery spune ca a devenit extrem de important pentru organizatiile caritabile sa inceapa sa experimenteze astfel de modalitati de comunicare. “Organizatiile caritabile nu-si permit sa nu foloseasca mijloacele multimedia si arta de a povesti pentru a comunica impactul”, spune aceasta.
De asemenea, Habib recomanda folosirea in special a comunicarii audio pentru a demonstra impactul, spunand ca utilizarea acestui canal este superioara printului. In plus, ea mai precizeaza ca folosirea canalului new media pentru comunicarea impactului nu trebuie sa fie costisitoare pentru organizatiile caritabile. Potrivit specialistilor internationali, multe organizatii internationale si-au dat seama ca mediul digital reprezinta un mod mai eficient din punctual de vedere al costurilor de a asigura diseminarea informatiei, putand atinge astfel mai multi oameni. Printre alte canale de comunicare a impactului proiectelor derulate de organizatiile caritabile se numara si blogurile, canalele video si infograficele care se pot posta pe Pinterest. (A.D.)